Big Brother watching: waarom je online privacy wordt aangevallen


Het gevoel kan beangstigend zijn: je logt een dag in op internet na het boeken van een reis naar Parijs en advertenties voor Parijse hotels verschijnen op je scherm. Je hebt het gevoel dat iemand je persoonlijke informatie verzamelt zonder je medeweten. Nou, ze zijn allebei en zijn dat niet, dus laat’s bekijken wat er gebeurt.

In het verleden wisten bedrijven niets over potentiële klanten, en weinig anders dan blote contactgegevens, zoals een postadres, over huidige klanten.

De opkomst van Big Data, analytics, AI en machine learning maakte het voor bedrijven mogelijk om veel klantinformatie te verzamelen. In feite zal het wereldwijde datavolume groeien van 33 zettabytes (1 zettabyte is gelijk aan 1 biljoen gigabytes) in 2018 tot 175 zettabytes in 2025, volgens International Data Corp.

Een effect is dat bedrijven nu redelijk nauwkeurig een schijnbaar anonieme online bezoeker kunnen afleiden’s geslacht, etniciteit, moedertaal, leeftijd, interesses en zelfs politieke ideologie.

De voor- en nadelen van een afnemende online privacy

Voordelen

Leveranciers leveren meer gepersonaliseerde ervaringen

Dit betekent meestal meer gerichte advertenties voor potentiële klanten. Als de consument geïnteresseerd is in de NBA, ziet hij relevante advertenties voor teamtruien en basketballen in plaats van schaatsen.

minpunten

Niet wetend hoe informatie wordt verzameld

Consumenten voelen zich ongemakkelijk bij de hoeveelheid informatie die ze over hun online interacties hebben verzameld, omdat ze geen idee hebben hoe deze wordt verzameld. Ze hebben het gevoel dat Big Brother kijkt, luistert en opneemt zonder hun toestemming.

Verbinding met persoonlijke gegevens

Wanneer individuen op internet surfen, houden tools hun reizen bij en bouwen een gebruikersprofiel op. Theoretisch is het profiel niet verbonden met persoonlijke gegevens. Bijgevolg weten leveranciers waar elke computer met zijn unieke IP-adres naartoe gaat, maar dat doen ze niet’t weet dat de persoon die de computer gebruikt Joe Smith is, die in Main Street 12 in Los Angeles woont. Als een vader zich aanmeldt bij zijn dochter’s computer, advertenties voor make-up of speelgoed begroeten hem.

De impact van online privacywetten

In theorie moet een leverancier persoonlijke gegevens, zoals een postadres voor een zending, niet koppelen aan zogenaamd anonieme informatie, zoals waarop mensen klikken terwijl ze op een website surfen. Er moet een firewall of barrière bestaan, zodat de informatie niet is verbonden. Er zijn enkele wetten om de privacy van consumenten te beschermen.

CAN-SPAM Act: in 2003 keurde de Amerikaanse federale overheid de CAN-SPAM-wet goed. Het werd verplicht dat consumenten zich kunnen aanmelden voor e-maillijsten.

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een Europese wet die is ontworpen om individuen een beter begrip en meer controle te bieden over hoe hun persoonlijke gegevens worden gebruikt voor marketing. Verkopers moeten aangeven hoe ze dergelijke gegevens verzamelen en gebruiken en gebruikers een manier bieden om zich af te melden voor elk commercieel gebruik van hun informatie.

Werkt het in de praktijk?

In de praktijk schieten wetten vaak tekort in hun bedoelingen. Het is zelfs de vraag hoe nauwkeurig leveranciers de wet volgen. Soms proberen ze ze te omzeilen in een kat-en-muisspel dat meer dan tien jaar heeft gespeeld.

Consumenten vinden bijvoorbeeld dat aanmelden veel eenvoudiger is, met slechts één klik. Maar opt-out is moeilijker en vereist vaak dat u uzelf uit verschillende lijsten verwijdert, waar u niet direct om hebt gevraagd.

In augustus 2018 ondervond Google problemen met zijn volgfuncties. Gebruikers vertelden de verkoper om de functie uit te schakelen, maar het stopte alleen met het weergeven van locatiemarkeringen in één app, Google Maps. Telkens wanneer ze toegang kregen tot een andere Google-service, verzamelde het systeem nog steeds hun locatiegegevens.

Geld drijft online privacyproblemen

Deze problemen onderstrepen de realiteit die een verkoper heeft’de hoofdverantwoordelijkheid ligt bij haar aandeelhouders, niet bij haar klanten. Bedrijven onderschrijven soms de geest van de wet, als de potentiële financiële beloning groot genoeg is.

En dan’s de moraal van het verhaal?

Nieuwe technologie is in opkomst en volgt gebruikers dichter dan ooit tevoren. Hoewel er wettelijke controles zijn om een ​​persoon te beschermen’s privacy proberen verkopers vaak de wetten te omzeilen. Bijgevolg ligt de verantwoordelijkheid bij de consument om te begrijpen wat er gebeurt en soms moeilijke stappen te ondernemen om hun persoonlijke informatie te beschermen.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

3 + = 6

map