Facebook sluit zijn Onavo Protect VPN af – een app voor tienerspionage


Bijgewerkt 02.27.2019

Vorig jaar heeft Facebook eindelijk zijn VPN voor gegevensverzameling verwijderd (klinkt zoiets als “levengevende kogels”) Onavo Protect genoemd vanuit de Apple Store vanwege de schending van Apple’s bijgewerkt privacybeleid. De VPN was tot nu toe nog steeds beschikbaar op Google Play, maar zal nog enige tijd als VPN blijven werken.

Dit markeert het einde voor een van de grootste spionageprojecten voor tieners gebruikt in de Facebook Research-app die nog steeds beschikbaar is op Google Play. De social media-gigant beweert dat het alleen betaalde gebruikersprogramma's van nu zal draaien. Het valt nog te bezien of ze zich aan hun woord houden.

Het kwade zaad planten in heilige grond

Onavo, een in Tel Aviv gevestigd mobiel analysebedrijf (nog geen woord over VPN), werd in 2013 al verkocht aan Facebook voor een niet bekendgemaakt bedrag, geschat op maximaal 200 miljoen, en werd hun eerste kantoor in Israël. Zelfs na het sluiten van de deal waren er geen tips voor het maken van een VPN of een andere beveiligingsoplossing - alle communicatie ging over het helpen van klanten om het mobiele gegevensgebruik te verminderen, het bereik van mobiel internet over de hele wereld te vergroten en een betere e- ervaring.

onavo vpn

Toch gebeurde Onavo Protect, ten goede of ten kwade (waarschijnlijk ten kwade). Het bleek deze app, zich voordoen als een fatsoenlijke VPN, was een manier voor Facebook om gegevens te verzamelen over alle apps op een gebruiker’s telefoon. Hierdoor konden ze weten welke apps het beter deden dan andere en konden ze worden gebruikt om een ​​voordeel te behalen ten opzichte van de concurrenten en om te helpen beslissen welke bedrijven wel of niet zouden moeten’t worden gekocht.

Natuurlijk, de juridische afdeling van Facebook zorgde ervoor dat dit aan het einde van de Algemene Voorwaarden werd vermeld, maar weinigen hadden het geduld om ver genoeg naar beneden te scrollen:

Onavo verzamelt uw mobiele dataverkeer… Omdat we’maken deel uit van Facebook, we gebruiken deze informatie ook om Facebook-producten en -services te verbeteren, inzicht te krijgen in de producten en services die mensen waarderen en betere ervaringen op te bouwen.

Deze laatste zin verslaat het hele doel van Onavo Protect VPN - om de gebruiker veiligheid en privacy te bieden. Hoewel Onavo VPN misschien af ​​en toe een pop-up heeft gedood, was dat zeker niet het geval’t doet het werk dat het ondernam. Terwijl VPN's uw gegevens coderen, zodat u een anonieme verbinding kunt hebben, Onavo Protect stuurt uw verkeer via een Facebook-server om precies te leren wat, waar, wanneer en hoe lang u’heb gedaan.

Het zaad over de hele wereld verspreiden

Begin 2018 begon deze Facebook VPN advertenties te tonen voor zijn iOS-gebruikers, die zwaar werd bekritiseerd door zowel experts als gebruikers. Het werd zelfs spyware genoemd, en terecht. Het kan zijn dat Facebook heeft besloten om een ​​live-test uit te voeren met de gegevens die zijn verzameld over Apple-gebruikers, om te controleren of hun voorspellingen over wie zal klikken op wat correct. Het verzamelen van gegevens was blijkbaar niet voldoende en het weergeven van advertenties leek de volgende stap, gebruikers van onwillige donoren veranderen in onwillige donoren / labkonijntjes.

Facebook beweerde dat gegevens van Onavo niet zijn’t gebruikt om individuele gebruikers te profileren, alleen om te zien welke apps populair zijn bij het publiek, zodat ze hun eigen producten konden verbeteren.

Toen het Amerikaanse Congres in juni werd ondervraagd, beweerde Facebook dat gegevens van Onavo VPN niet zijn’t gebruikt om individuele gebruikers te profileren, alleen om te zien welke apps populair zijn bij het publiek, zodat ze hun eigen producten konden verbeteren.

Dit is een van de industrie’s best bewaarde geheimen - er zijn low-level spammers en waardeloze verkopers van e-maildatabases, terwijl mensen met meer geld content schrapen of zelfs verkopen “kwaliteit” databases voor veel geld. De ironie is dat dit wordt gedaan met behulp van gegevens die zijn verzameld door een zogenaamde “beveiligings- en privacytool.”

In juli, Apple heeft zijn privacybeleid bijgewerkt. Volgens het zijn apps in hun winkel verplicht om expliciet duidelijk te maken welke gegevens worden verzameld en kunnen ze niet langer gegevens over andere apps verzamelen voor analyse of reclame / marketing. Het deed het niet’het duurt lang om te zien dat Onavo Protect VPN lang niet voldoet aan deze voorschriften omdat het daar nooit voor bedoeld was. Apple deed het niet’t verwijdert de app zelf, maar dwong Facebook om het te doen, onder verwijzing naar dat de nieuwe regels “ontwikkelaars beperken’ mogelijkheid om databases te maken op basis van gebruikersinformatie en deze te verkopen aan derden.”

Helaas voor de minder geïnformeerde gebruikers, kunnen degenen die de app al hebben geïnstalleerd, deze blijven gebruiken.

Op 22 augustus deed Facebook dat. Helaas voor de minder geïnformeerde gebruikers, kunnen degenen die de app al hebben geïnstalleerd, deze blijven gebruiken. Die mensen zullen waarschijnlijk gewoon moeten wachten tot Apple de volgende generatie iPhone lanceert, zodat iedereen deze kan kopen en afscheid moet nemen van de parasiet die’leven al zo lang in hun smartphones.

Onavo Protect en Google

Het rotte fruit is weggegooid uit de Apple Store, maar toch zijn er veel die het nog eten. Hoe zit het met andere winkels, zoals Google Play? Op basis van het geaccumuleerde aantal van begin 2018 waren er meer dan 33 miljoen downloads voor Android en iOS. In augustus 2018 liet Play Store 10M + zien, wat betekent de meeste schade werd aan Apple-gebruikers toegebracht. Het was slechts een kwestie van tijd wanneer Onavo Protect ook van Google Play zou verdwijnen.

Dit laat opnieuw het vermoeden over Google verdwijnen - is er een kans dat Android-gebruikers ook deel uitmaakten van een vergelijkbaar databasespel? We weten al dat Google in het verleden soortgelijke problemen met privacy had. Het is echter minder waarschijnlijk dat gegevens worden verkocht aan derden Google verdient geld met het gebruik van die gegevens om zijn advertenties in uw apps weer te geven. Dat doet het niet’het betekent dat de situatie heeft gewonnen’t veranderen, maar voor nu hebben ze de macht door een monopolie te houden - de meeste mensen gebruiken Google Zoeken, Gmail, enz.

Onavo VPN niet meer in de Google Play Store

Facebook onavo

Tot februari 2019 was er niet veel om gelukkig te zijn met Onavo en de Google Play Store, waar de helft van alle beoordelingen (en er zijn meer dan 215K +, beoordeling van de app 4.4 / 5) positief is.

Bij het bekijken van deze app op Android 7.x (Nougat) zagen de beoordelingen er hetzelfde uit als in de desktopversie.

Maar helaas, Android 6.x liet in plaats daarvan Review Highlights zien. En ze zijn allemaal positief, wat een groot probleem was, omdat deze versie van het Android-besturingssysteem nog steeds werd gebruikt door bijna 1 op de 4 gebruikers wereldwijd, volgens de website van Statcounter.com.

onavo beschermen vpn

Play Store presenteerde deze parasiet als “Bescherm gratis VPN + Data Manager,” die zogenaamd gegevens codeert, een gratis VPN biedt (ooit gehoord over gratis kaas? Kijk dan eens naar de muizenval!) en informeert wanneer uw apps een bepaalde hoeveelheid gegevens hebben gebruikt.

Hoewel het Onavo-bedrijf op zoek was naar manieren om de levensduur van de batterij te maximaliseren, klaagden de laatste beoordelingen over een afname van de levensduur van de batterij die, indien waar, deze alliantie tussen de VPN en de Data Manager echt onheilig maakt.

Aan de andere kant, de 12e meest nuttige opmerking was de bezorgdheid al in mei 2018 dat deze app gegevens voor Facebook verzamelde. Helaas was deze opmerking 6 augustus. En, over allianties gesproken, een andere opmerking wijst erop dat ze Data Manager niet kunnen gebruiken zonder de VPN in te schakelen (we vragen ons af waarom?) - ze gaan samen als paard en wagen, lijkt het.

facebook vpn

Minstens Google Play informeerde gebruikers over de gegevens die Facebook verzamelt direct na de functielijst. Helaas deed het dat niet’t staat dat de verzamelde informatie aan derden kan worden verkocht als onderdeel van een database (een claim die in Apple was’s statement).

De 2e meest nuttige opmerking ging omhoog van de 7e vorige week. De gebruiker uitte zijn teleurstelling toen hij door McAffee naar deze VPN werd verwezen. We hebben toevlucht’t hoorde al een tijdje over McAffee en Facebook’s wederzijdse projecten, maar in 2010 deden ze samen zaken. Een verwijzingsnetwerk kan dus het primaire conversiekanaal zijn omdat Onavo’s website en hun Facebook-account zeker wel’t.

fb vpn

Twee pagina's die u niet zou moeten bezoeken

Om eerlijk te zijn, toen de startpagina op onze laptops werd geladen, dachten we dat onavo.com een ​​webpagina was om de zwendel te verbergen en brachten we wat tijd door met het controleren van de WHOIS en links om te bepalen of het veilig was om te bezoeken. Helaas bleek het allemaal waar te zijn - het’s de officiële website van deze crAPP met een werkende en niet meer werkende link naar Google Play en de Apple Store. Web.Archive.Org laat zien dat de situatie in juli beter was, maar dit was op geen enkele manier een landingspagina - de informatie is schaars en je zou meer afbeeldingen in een woordenboek vinden.

Facebook zelf was zeker ook niet’t iedereen oproepen om de VPN-pagina van Onavo Protect en de links in de zoekresultaten te liken en te delen “Bescherm gratis VPN + Data Manager” rechtstreeks naar Google Play leiden. En terecht, want hoewel de website lijkt te zijn ontworpen in de School of Ugly, is de Facebook-pagina verzorgd door de experts van de University of Disgusting. We hopen oprecht dat de laatste in ieder geval een soort witwaspraktijk blijkt te zijn.

Conclusie

Voor Facebook was Onavo Protect als een uitbreiding van zijn tentakels. Ze’heb veel gegevens over Facebook-gebruikers verzameld, maar ontbrak informatie over wat er verder gebeurde. En Onavo VPN hielp dit te overwinnen. Begin 2018 waren sommige gebruikers en media woedend dat Facebook deze software adverteerde en niet’t vermelden dat het van hen was. Nogmaals, als u klikt “Lees verder,” je kunt er meer over te weten komen, net zoals je zou kunnen weten waar Onavo over gaat als je helemaal tot het einde scrolt.

Zoals een commentator opmerkte, is Apple Facebook de schuld geven van privacy hetzelfde als de pot die de ketel zwart noemt. Het’is nog te vroeg om te zeggen of dit een echte beschuldiging was of gewoon een overeenkomst om aan te tonen dat dingen worden gedaan omwille van onze privacy en veiligheid.

Iedereen die op zijn minst wat heeft gelezen over VPN's en e-beveiliging in het algemeen, moet weten dat Israël een partner van de VS is - een land met 5 ogen met een van de meest geavanceerde surveillancekaders op aarde. Dus zelfs voor een echte VPN is dit geen goede combinatie. Voeg Facebook toe aan de mix en je hebt een beveiligingsgerelateerd product dat’is erger dan goedkope glazen - je ziet er niet alleen slecht uit, maar je ogen branden zelfs meer dan zonder hen. Gebruik ze lang genoeg en de zon komt misschien nooit meer voor je op.

Gelukkig kennen we een plek waar je betere alternatieven kunt vinden voor Android VPN's.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

22 − = 16

map